megnyitó
2019. JÚLIUS 3. | szerda 18:00

ANDRÉ KERTÉSZ
A kamera poétája
André Kertész-fotók a PIM gyűjteményeiből

 

A világhírű fotóművész Kertész Andor néven 1894. július 2-án született Budapesten. Születésének 125. évfordulóján tiszteleg emléke előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Gyűjteményeiknek féltett kincseit tárják a közönség elé. 

Az elsősorban Bölöni-, Kassák- és Mirkovszky-hagyatékban fennmaradt fényképek közül több most kerül először a nagyközönség elé: 73 vintage felvételt tekinthetünk meg. A fotográfiák mind Kertész párizsi korszakából, az 1925–1935 közötti időszakból származnak. Az élet, a kávéházak, az utca apró, emberi dolgairól készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti fotográfiákat egészítik ki a Kertészről készült ritka fénykép- és hangfelvételek valamint írott dokumentumok, levelek, képeslapok.

A kiállítás további érdekessége a művész párizsi tartózkodásának magyar vonatkozású emlékei. A francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életébe nyerhetünk bepillantást. Kiemelve Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait. 

Az Années folles-nak nevezett őrületes korszakban, a különböző stílusok kavalkádjában indult André Kertész karrierje semmilyen izmushoz nem sorolható. Szinte azonnal meghódította Párizst. Fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és egyértelmű bizonyítékai megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett.

Kevésbe ismert fotográfiái és keletkezésük körülményeinek ismerete teszi teljessé a fotózsurnalizmus atyjának oeuvre-jét, árnyalva a képet, megértetve Henri Cartier-Bresson szavait: “We all owe something to Kertész”. 

A PIM Nyári Fesztivál ideje alatt a fesztivál bármely előadására váltott jeggyel kiállításaink ingyenesen látogathatók!