A repertoár összeállítása igazi kutatómunka

július 4, 2016 - 3 minutes read

A Budapesti Vonósok július 11-én, hétfőn lépnek fel a a Petőfi Irodalmi Múzeum hangulatos kerti Nagyszínpadán. Jegyek limitált számban továbbra is kaphatók!

Most egy korábbi, 2012-es interjújukból idézünk két érdekes kérdés-választ.
A teljes interjút Pilz János koncertmesterrel és Sebestyén Kinga zenekari titkárral itt olvashatjátok.

int2012_016a

(megjegyzés: Pilz János éppen 2012-ben csatlakozott a zenekarhoz koncertmesterként, erre vonatkozik az első idézett kérdés)

Milyen zenét játszanak a Vonósok?

– Van-e olyan, amin szeretnél változtatni az elkövetkezendő időszakban?
“Nem egyszerű kérdés. A zenekarnak nagyon érdekes és különleges műsorpolitikája van, amin nem szívesen változtatnék. Hallatlanul színes és kutató típusú műsorpolitika. Nemcsak azt a három-négy-öt vagy akár tíz repertoárdarabot játsszuk, amit általában a kamarazenekarok műsorra tűznek. A nagy kedv és kutatási munka eredményeként újabb és újabb darabok kerülnek előtérbe, köztük sok remekmű is. Nagyszerű átiratok is születnek különféle alkotásokból, s az egész egy olyan széles palettává alakult, amin egy jottányit sem változtatnék.”
Pilz János

Ki az a koncertmester, és mi a feladata?

– Egy klasszikus zenekar élén egy karmester áll, aki – akár diktátori módszerekkel is, de – keresztülviszi az akaratát. Mi a helyzet egy kamarazenekarral, aminek az élén egy koncertmester áll?
“Koncertmestere válogatja. Van, aki csökönyösen ragaszkodik az igazához, van, aki ezt demokratikusabban oldja meg. A zenei elképzelés megvalósításához természetesen nagyon határozottnak kell lennie a vezetőnek. Ugyanakkor többször felmerülhet egy próba folyamán olyan megoldás, ami alakíthatja a koncertmester elképzelését is. Amíg ez nem visz anarchiába, nem jelent kapkodást, addig jó, ha mindenki aktívan vesz részt a próbafolyamatban, és nemcsak befogadóként hajtja végre az utasításokat. A kamarazenekar ennyiben más, mint egy szimfonikus együttes, ahol egyszemélyi vezetés hozza a döntéseket.”
Pilz János

Hallgass bele a Vonósok változatos repertoárjába a Spotify-on keresztül: