tárlatvezetés
2019. JÚNIUS 28. | péntek 17:00

CSÁTH* – A varázsló halála
Kiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából

 

Ahhoz, hogy tudomásul vegyük a varázsló halálát, be kell sétálnunk a kertjébe. Az izgalmas, interaktív tárlat a titkos kertbe invitál: naplójegyzetek, fotográfiák, rajzok, és kották segítségével. Minden adott ahhoz, hogy a zseni csapdái között bukdácsolva megsejtsünk valamit az élet és halál misztériumáról.

1887. február 13-án Szabadkán látta meg a napvilágot Brenner József, a zenekritikusként debütáló orvos, naplóiban a lélek mélységeit elemző író, az elmegyógyintézetek bugyraiban kutakodó pszichiáter és a századforduló fürdőinek depresszív szépasszonyait gyógyító mágus, a varázsló – Csáth Géza. Élt 32 évet. 

A kiállításon megtekinthető Csáth egyetlen fennmaradt festménye, és meghallgatható egy zeneműve is. Bepillanthatunk a mindenre érzékenyen reflektáló csodagyerek naplójegyzeteibe és az ópiumcseppes írások lapjai közé, miközben édes-bús zenei akkordok csendülnek fel, megidézve egy tovatűnt kertet, egy korszakot, melyet a romlás virágainak bódítóan nyomasztó, de izgalmas illata leng körül.

A kert ötven árnyalata, úgy ahogy a 100 éve tragikusan elhunyt Csáth Géza láttatja.

A PIM Nyári Fesztivál ideje alatt a fesztivál bármely előadására váltott jeggyel kiállításaink ingyenesen látogathatók!