Bicska Maxi balladájának (angolul: The Ballad of Mack the Knife, németül: Die Moritat von Mackie Messer) zenéjét Kurt Weill szerezte és Bertolt Brecht írta hozzá a szöveget. A szám a Koldusopera című (The Threepenny Opera, Die Dreigroschenoper) zenés drámához készült betétdalként.

55f59bec63b7195945d4506c_EnikoS

Bicska Maxi balladája német nyelven lesz hallható Szilágyi Enikő előadásában július 12-én a Petőfi Irodalmi Múzeum hangulatos kerti Nagyszínpadán.(Jegyvásárlás)

A drámát 1928-ban mutatták be először Berlinben. Bicska Maxi dalának angol verziója azonban csak az ötvenes évektől kezdve lett igazán híres. Innentől számos híres művész adta elő a híres betétdalt a saját értelmezésében. A csúcspontot az jelentette, amikor Bobby Darin 1959-ben mind az Egyesült Királyságban mind az USA-ban a slágerlisták élére ugrott a Mack the Knife-al.

A dráma műfaja “moritat”, egy középkori eredetű gyilkosságról szóló ballada (murder ballad), amelyet utcai dalnokok énekeltek. Bicska Maxi karakterét Brecht John Gay 18. századi eredeti Koldusoperájának fő(anti-)hőséről Macheath-ről mintázta. Brecht és Weill verziójában a karakter még kegyetlenebbre, még gonoszabbra sikeredett.

Maga a szám egy utolsó pillanatos hozzátoldás a műhöz, ugyanis a Macheath-et játszó színész az 1928-as ősbemutató előtt követelt Brechtéktől még egy extra dalt, amely jobban bemutatja az általa életre keltett karaktert.

A kérésre Brecht végül úgy döntött, hogy beleteszi a kért plusz számot, de nem Macheath fogja énekelni, hanem egy utcai énekes, ezzel mintegy kötődve a “moritat” műfaji tradícióihoz. (Forrás)

Lássuk tehát, ki mindenki énekelte eddig a Mack the Knife-ot:

kezdjük mindjárt a leghíresebbel, Bobby Darinnel, aki korszakos slágert csinált a dalból

Kevin Spacey A tengeren túlon – című 2004-es filmben játszotta Bobby Darint

Brechtre és Weillre is erőteljes hatással volt az amerikai jazz, így nem meglepő, hogy a jazz egyik legnagyobb legendája szintén eljátszotta a dalt. Ráadásul a saját verziójában Brecht övjegye, Lotte Lenya is kapott egy sort (“Look out for Miss Lotte Lenya!”), aki jelen volt a stúdióban a lemez felvételekor. (Forrás)

Ella Fitzgerald élő koncertfelvételen felejtette el a szövegét, de olyan jól improvizált a dallamra, hogy később két Grammy díjat is kapott a produkcióért:

A dal népszerűsége mára sem kopott meg, jól mutatja ezt Robbie Williams és Michael Bublé produkciója is.

A végére itt egy igazán egyedi feldolgozás, meglepő csavarral a közepén

Tags: , , , , , , , , , , , ,