Krasznai Tünde – Ne kérdezd, ki voltam – Karády est a PIM Nyári Fesztiválon

június 23, 2015 - 2 minutes read

Az év elején jelent meg egy interjú, a most csütörtökön, június 25-én este 20:30-kor fellépő Krasznai Tündével, amiben többek között a Karády estről is izgalmas részleteket árul el:

“- Beszélj egy kicsit a Karády-estről! Kevésbé lett volna meglepő, ha Tina Turner- vagy Janis Joplin-feldolgozásokkal állsz elő…

– Az X-faktor után Éry Balázs, zeneszerző-billentyűssel kezdtünk el együtt dolgozni, akit Gál Ildikó rendező keresett meg azzal az ötlettel, hogy kellene egy produkció a kapolcsi fesztiválra (Művészetek Völgye 2014 – a szerk.). Akkor jött az ötlet, hogy mivel többen, több hasonlóságot véltek felfedezni Karády Katalin élete és az enyém között, ezért elkezdtünk foglalkozni Kelecsényi László Karády könyvével. Így négyesben kezdtük el átdolgozni a darabot, feldolgozva az én életemet, gondolataimat is. Éry Balázs akkor már tudta azt, amire a tehetségkutatóban is felfigyeltek, hogy nagyon sok előadóval és életérzéssel képes vagyok azonosulni. Nekem pedig az volt a legfontosabb, hogy mindenben kipróbáljam magam, ami szembejön velem. Ráadásul Karády a harmincas-negyvenes években az erotika megtestesítője volt – a Halálos tavaszban például jóval tovább ment annál, hogy a bokáját mutogassa -, merész és újító. Többek között az erotikához való viszonyulásában érzek párhuzamot köztünk. Az esten krasznaisított Karády-dalokat hallgathat meg a közönség, amelyeket Éry Balázzsal együtt alakítottunk át. A hangszerelés és a hangnem is eltér az eredetitől.”

A teljes interjú itt olvasható: http://fidelio.hu/jazz_world_folk/interju/krasznai_tunde_nekem_itt_van_dolgom