SZENVEDÉLY | Irodalom másképp
A Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri nyári fesztiválja
2019. június 26. – július 7.

 

Szélesre tárja kapuit a PIM, hogy együtt ünnepeljük a nyarat és az irodalmat. Lesz film, színház és muzsika. És lesz meglepetés a fotográfia élvonalából: a nagy-közönség előtt eddig rejtőzködő képekkel is nyílik az André Kertész-kiállítás.

100 éve halt meg Ady Endre és 40 éve alakult a Balaton zenekar. Jó alkalom a keserédes sanzonok bársonyos melankóliájának és az egykori undergroundban gyökerező rock and roll progresszivitásának meghallására.

Kollár-Klemencz László kamarazenekara a Rengeteg című albumát hozza el a PIM-be. A dalokat a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésének vágya inspirálta. 

Ady és az irodalomtörténet nagyasszonyai: Brüll Adél, Boncza Berta és Dénes Zsófia. Felolvasószínház a romantikus üzenetekből, levelekből, versekből és visszaemlékezésekből. Felolvasószínház a szenvedélyes viszonyok megszületéséről, elmúlásáról
és örökéletűségéről.

A bennünk és a körülöttünk nem változó banalitásokra és groteszkre irányítja a figyelmünket Mácsai Pál Örkény örökzöld novelláival, miközben Lukács Miklós cimbalomművész virtuozitása a közlés minimumában gyökerező egyperceseket a képzelet maximumához közelíti.

A PIM kertmozija bemutatja: Szász János: Ópium − Egy elmebeteg nő naplója. A magyar művészfilmek legjobbikai között tartjuk számon. Csáth Géza szövegei és Ulrich Thomsen (Brenner) és Kirsti Stubø (Gizella) kettőse határozza meg a filmet, no meg a rendező képi zsenialítása.

A fesztivál záróakkordjaként szenvedélyes francia sanzonok dallamai varázsolják el a gesztenyefás udvarra belépőket – rejtőzködő szenvedéllyel a PIM udvarára varázsolva André Kertész egykori Párizsát.

További információ | pim.hu | fb.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.